Ekonomi

Topraktan gelen altın: Kilosu 2 bin TL

Hasadı yapılmaya başlanan kuru salep kilosu 2 bin TL’den alıcı buluyor.

Metrekare başına kazanç açısından oldukça karlı olan ve üreticinin yüzünü güldüren salebin hasadı başladı. Türkiye’de son yıllarda bitkisel üretim oldukça değer kazanmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde izinli salep ekimine başlayan çiftçi sayısı geçtiğimiz dönemde 7’den 150’ye yükseldi. Son yıllarda sayısı artan salep üreticilerine rağmen kuru salep kilosu 2 bin TL’ye satılabiliyor.

“7 olan salep üreticisi sayısı 150’ye çıktı”

19 Mayıs İlçesi Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, salep üretimine ilginin arttığını belirterek, “2016 yılında Bakanlığın izniyle 19 Mayıs’ta salep üretimine başladık. .Tarlalarımıza doğadan salep ektik.O zamanlar 7 çiftçiyle başladığımız salep üretimine şimdi 150 çiftçiyle birlikte yapıyoruz.Samsun’da 60 dönüm alanda salep üretiliyor. birden fazla çoğaltma amaçlı 6-7 yıldır salep üretenler ancak salep satabilmektedir.Çiftçilerimiz son 2-3 yıldır para kazanmaya başlamıştır.Uygun şartlar sağlandığında siz de satabilirsiniz. Dekara 200 bin fidan alınabiliyor.”Salep, çiçeklenme başlangıcından koza dönüşüne kadar hasat edilebilir. Hasatta çoğalan yumruları alıp yumruyla birlikte anaç fidesini tekrar dikiyoruz. Böylece her yıl aynı tarladan daha fazla yumru elde etmiş oluyoruz” dedi.

“250 yaş, kurusu 2 bin TL”

Toz halindeki kurutulmuş salebin yaşına göre daha pahalı olduğunu belirten Hakkı Karaman, “Doğru ekildiğinde dekardan 800 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabiliyor. İklim değişikliğine bağlı olarak bu verim 500-500-1000-1000-1000-1000-2000’e kadar düşebiliyor. 600 kilo.Taze fidan üreticiden dönümü 250 TL.Çiftçimiz kendi kurutursa ağırlığını 2 bin TL’den alıyoruz.Salep dekar alandan verim ve kazanç oranı açısından diğer ürünlerden oldukça karlı. Karadeniz Bölgesi salep üretimi için oldukça uygundur.Salep topraktan besin almaz.Kanıtlanmıştır. Bu bölgelerde yüksek verimlilik yaşıyoruz. Küçük alanlarda üretim yapan çiftçileri yönlendirmek adına bunu tavsiye ediyoruz” dedi.

“Üretilen salep Türkiye’de ihtiyacı karşılamıyor”

Türkiye’nin salep ihtiyacının karşılanması ve ihraç edilmesi için daha fazla salep üretilmesi gerektiğinin altını çizen Karaman, “Son yıllarda salep yetiştirmek isteyen çiftçiler regülasyona takıldı. Bize yönetmelik yapılacağı söylendi. Bu yıl sonunda bu düzenleme ile vatandaşların salep yetiştirmesi daha kolay olacak”Şu anda ülkedeki üretim Türkiye’nin ihtiyacını karşılamıyor. Üretimimiz birkaç dondurma firmasının ihtiyacını bile karşılamıyor. Şu anda 40 ton dondurma üretsek, bunun sadece 15 tonu çoğaltma nedeniyle piyasaya satılıyor. Bu üretimin en az bin tona kadar olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de Samsun’da 150 çiftçinin tamamı hasat edilirse yılda 30 ton salep üretebiliyor. Çoğaltma nedeniyle piyasaya maksimum 10 ton getirilebilir. Türkiye pazarına bakarsak hem sıcak salepte hem de dondurmada kullanırsak bir yaşında 500 bin tonluk bir üretim olması gerekir” dedi.

Salep hakkında bilgi

Salep otsu ve esansiyel bir bitkidir. Özellikle içerdiği glukomannan elementi nedeniyle dondurma üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Güç veren, göğsü yumuşatan, zihnin çalışma gücünü artıran, kabızlık ve ishali önleyen ve daha birçok konuda vücuda önemli bir destek sağlayan salep, taşıdığı tohumlarla girişimcilere önemli fırsatlar sunuyor. – SAMSUN

eregli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu